Μαθαίνω την αλφαβήτα στο παιδί μου

μαθαίνω την αλφαβήτα

Μαθαίνω την αλφαβήτα στο παιδί μου

Γεια σας γονείς! Ας μιλήσουμε για μία νέα πρόκληση : πώς να μάθω την αλφαβήτα στο παιδί μου! Όσοι έχουμε παιδάκια προσχολικής ηλικίας έχουμε μπει στον πειρασμό να δείξουμε ή να μάθουμε στα παιδιά μας τα γράμματα. Σίγουρα όλοι το κάνουμε από τον ενθουσιασμό μας να μάθει το παιδάκι από  νωρίς όσο περισσότερα γίνεται, καθώς επίσης και να ανακαλύψουμε τις δυνατότητές του. Αυτό δεν είναι απαραίτητα λάθος, μπορεί όμως να γίνει. Θα εξηγήσω αμέσως το γιατί.

Γιατί είναι λάθος να μάθω στο παιδί μου τα γράμματα με το όνομά τους;

Με αφορμή το βίντεο που ανέβασα στη σελίδα https://www.facebook.com/Mothers-challenge-185364215423251/στο facebook με την μικρή μου κόρη, η οποία σε ηλικία μόλις 20 μηνών έλεγε και αναγνώριζε τα γράμματα, κάποιες μαμάδες με παιδιά στην α΄ δημοτικού μου ανέφεραν ότι τα παιδάκια στην αρχή μαθαίνουν τα γράμματα με τον ήχο τους και όχι με το όνομά τους.

Έτσι κι εγώ μπήκα στη διαδικασία να το ψάξω, καθώς μου φάνηκε περίεργο δε σας κρύβω. Μίλησα με αρκετούς δασκάλους και φιλολόγους για το θέμα και οι περισσότεροι υποστήριζαν ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος διδασκαλίας στην α΄δημοτικού, γιατί τα παιδάκια συνδέουν ευκολότερα το γράμμα με τον ήχο που προφέρεται ή με κάποια εικόνα. Έτσι λοιπόν το “η” π.χ.  δεν το μαθαίνουν ήτα αλλά “η” του ήλιου.  Επίσης, έμπειρες δασκάλες μου ανέφεραν πως εάν κάποιο παιδάκι έχει μάθει από πριν τα γράμματα με το όνομά τους, στο σχολείο μπερδεύεται και πολλές φορές χρειάζεται βοήθεια. Ενώ, λοιπόν, εμείς το κάνουμε για καλό, μπορεί να μας γυρίσει μπούμερανγκ.

Φτιάξαμε το πρώτο βίντεο στην Ελλάδα που μαθαίνει την αλφαβήτα στα παιδιά όπως στην Α’ Δημοτικού

Ψάχνοντας στο YouTube δεν βρήκαμε κανένα βίντεο που να μαθαίνει στα παιδιά με αυτόν τον τρόπο την αλφαβήτα. Για αυτό το λόγο αποφασίσαμε εμείς η ομάδα του mother’s challenge να φτιάξουμε ένα για όλα τα πρωτάκια. Θα θέλαμε να το δείτε , να το κοινοποιήσετε και να μας στείλετε τα σχόλιά σας.

Δείτε το βίντεο εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=2K0fK1b50tE

Κατηγορίες: Motherhood