“Κοιμήσου παιδί μου” ένα αμφιλεγόμενο βιβλίο

κοιμήσου παιδί μου

Όταν αγόρασα το βιβλίο “Κοιμήσου παιδί μου”

Όταν πήρα για πρώτη φορά το βιβλίο “Κοιμήσου παιδί μου” του Δρ Εδουάρδ Εστιβίλ στα χέρια μου πίστευα ότι μέχρι να το τελειώσω θα έχω τη λύση στο “πρόβλημα” της αϋπνίας του παιδιού μου. Το μωρό συνήθιζε να κοιμάται μόνο αγκαλιά μας και στο κρεβάτι θηλάζοντας μέχρι να το πάρει ο ύπνος. Δεν μπήκε ποτέ στην κούνια μόνο στο κρεβάτι δίπλα μου.

Τότε ήταν που αγόρασα το βιβλίο σε μία απέλπιδα προσπάθεια να καταλάβω γιατί το παιδί μου δεν κοιμάται, τι κάνω λάθος, υπάρχει κάτι που δεν ξέρω, συμβαίνει σε όλους ή σε συγκεκριμένους; Γενικά έψαχνα να βρω το “λάθος” μου. Πίστεψα ότι το βιβλίο θα με βοηθήσει να δω τα λάθη μου και να τα διορθώσω.  Ήμουν χαρούμενη που επιτέλους θα έλυνα το ζήτημα αυτό και άρχισα να το διαβάζω με ενθουσιασμό. Ανέφερε γεγονότα που συμβαίνουν σε πολλούς γονείς, που και εγώ έβλεπα τον εαυτό μου σε αυτά. “Ναι κοντεύω να το τελειώσω· τώρα θα δούμε πώς θα σε κοιμίζουμε μικρή μου” σκέφτηκα με χαρά, τρίβοντας τα χέρια με ικανοποίηση.

Να το εφαρμόσω ή όχι; 

Ευτυχώς, ποτέ δεν μπήκα στη διαδικασία να εφαρμόσω τη μέθοδο του κ. Εστιβίλ. Και λέω ευτυχώς,  γιατί όντας απελπισμένη και εξαντλημένη από την κούραση 12 μήνες χωρίς ύπνο σκέφτηκα κάποια στιγμή να την εφαρμόσω με όποιο κόστος για μένα, κυρίως συναισθηματικό.  Ήξερα ότι θα είναι δύσκολο αλλά το είχα αποφασίσει.

Τότε είχα την άρνηση του άντρα μου για τη μέθοδο και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε έτσι λίγο ακόμα. Επιπλέον, ήξερα ότι δε θα δούλευε καλά για μας, γιατί πηγαίναμε αρκετά συχνά στους γονείς μου στην επαρχία εκείνο τον καιρό. Όπως υποστηρίζει ο φίλος, κάθε φορά που αλλάζεις μέρος διανυκτέρευσης είτε αυτό λέγεται διακοπές είτε βόλτα στους παππούδες είτε εκδρομή, πρέπει να “εκπαιδεύσεις” από την αρχή το παιδί στον ύπνο. Έτσι κατάλαβα ότι ούτε με αυτή τη μέθοδο θα ησυχάζαμε.

Η λύση ήρθε μόνη της

Ώσπου η κόρη μου έγινε ενός και άρχισε να κοιμάται το βράδυ χωρίς να ξυπνάει καθόλου. Γιατί; Δε θα καταλάβω ποτέ! Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι να γίνει ενός έτους είχε βγάλει όλα τα δόντια που βγάζουν παιδιά μέχρι τα δύο τους έτη! Είμαι σίγουρη ότι αυτό θα έπαιξε το ρόλο του καθώς, όπως γνωρίζω από παιδίατρους, ο πόνος της βρεφικής οδοντοφυϊας είναι έντονος και διαχειρίζεται από τα μωρά με έντονο κλάμα. Ό,τι κι αν είχε όμως χαίρομαι που το πέρασε αγκαλιά με τη μαμά και όχι κάτω από μία καταπιεστική, χειραγωγούμενη διαδικασία που μόνο σκοπό είχε να τη μάθει να κοιμάται, χωρίς να νοιάζεται για το πώς αισθάνεται. Δε νομίζω ότι τα παιδιά είναι ρομπότ και δεν πρέπει κατά τη γνώμη μου να τους φέρονται σαν να είναι.

Φυσικά, δε θα αναλύσω τη μέθοδο. Μπορείτε αν θέλετε να αγοράσετε το βιβλίο ή ακόμα να σας το δανείσω! Δε το χρειάστηκα ούτε για το δεύτερο παιδί μου, που παρεπιπτόντως τα πάει πολύ καλά με τον ύπνο. Το καλό με αυτό είναι ότι σταμάτησα να αυτομαστιγώνομαι μιας και δεν έκανα τίποτα το διαφορετικό με το πρώτο.

Τα καλά του βιβλίου

Όμως για να είμαι δίκαιη πρέπει να πω και τα καλά.  Στην αρχή το βιβλίο δίνει κάποιες καλές οδηγίες για το πώς και πότε πρέπει να κοιμίζεις το μωρό και κάποιες γενικές πληροφορίες που είναι καλό να τις ξέρουν οι νέοι γονείς. Είναι μία καλή προετοιμασία για το τι θα συναντήσουν, έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν καλύτερα όταν έρθει η ώρα. Εγώ το βρήκα πολύ χρήσιμο αυτό το κομμάτι και εάν σας αποθάρρυνα από το να το αγοράσετε ή να το κάνετε δώρο, ίσως να το ξανασκεφτείτε.

Η πρόκληση της εβδομάδας: Σταμάτα να αυτομαστιγώνεσαι για όλα. Κάνεις ότι μπορείς και αυτό είναι αρκετό για το μωρό σου. Έχε εμπιστοσύνη στον ένστικτό σου και στις δυνάμεις σου. Όταν το μωρό σου σε χρειάζεται στήριξέ το. Ο χρόνος θα φέρει καλύτερες μέρες. Μείνε δυνατή.

Κατηγορίες: Motherhood