Πώς τα καταφέρνω με δύο μωρά στο σπίτι

Mother with children

Πολλές μανούλες τελευταία με ρωτάνε πώς τα καταφέρνω με δύο μωρά στο σπίτι χωρίς βοήθεια. Έτσι αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο για την καθημερινότητα μου ως μαμά, πώς βγαίνει η μέρα και πώς τα καταφέρνω τελικά! Ίσως κάπως να βοηθήσω κάποιες μανούλες που έχουν παιδάκια κοντά σε ηλικία ή κάποιες άλλες που σκέφτονται να κάνουν ακόμη ένα, αλλά δε τολμούν. Πρόκειται για full time job, προειδοποιώ από τώρα.

Και επειδή για vlogging δεν με βλέπω θα συνεχίσω το blogging.. Είμαι του γραπτού λόγου περισσότερο ??.

Πρώτα πρώτα, λοιπόν, να σημειώσω το εξής: έχω δύο υπέροχα παιδάκια, τη Τζωρτζίνα 2 ετών και τον Απόστολο 6 μηνών, που τα υπεραγαπώ και αυτό και μόνο είναι η κινητήριος δύναμη για όλα όσα κάνω. Επίσης, έχω ένα σύζυγο που  κάνει τα πάντα για να υπάρχουν στο σπίτι όλα τα απαραίτητα και μου αγοράζει συσκευές που με διευκολύνουν με τις δουλειές στο σπίτι. Θα αναφέρω παρακάτω ποιές.*

Αυτά είναι οκτώ πράγματα που κάνω κάθε μέρα και διατηρώ σώας τας φρένας:

  1. Δίνω σημασία και στα δύο
  2. Παίζω μαζί τους πολύ, εννοώντας πολύ!
  3. Παραμένω ήρεμη όταν γκρινιάζουν, όσο δύσκολο κι αν είναι
  4. Βρίσκω εναλλακτικές εάν βαρεθούν τα παιχνίδια τους
  5. Δεν αγανακτώ με τη συμπεριφορά τους
  6. Βλέπω τη μέρα σα μια πρόκληση που πρέπει να ολοκληρώσω με επιτυχία. Επιτυχία = να είναι καθαρά, να φάνε, να πιούνε, να είναι ευτυχισμένα
  7. Αφήνω τις δουλειές του σπιτιού για όταν βρεθεί χρόνος
  8. Προσεύχομαι

Το πρωινό

Λοιπόν εγερτήριο στις 7.30! Προσπαθώ να το καθυστερήσω μέχρι τις 8 βία 8.30. Όσο να πεις δεν το έχω με το πρωινό ξύπνημα αλλά τι να κάνουμε.. Θυσίες…Αλλάζω πάνα, βάζω ρούχα στη μικρή, δίνω γάλα, φτιάχνω καφέ για μένα και αφήνουμε για λίγο τους άντρες να χαλαρώσουν μέχρι όσο πάρει. Έπειτα, μόλις ξυπνήσει ο μικρός ξεκινάει το πάρτυ! Τώρα που αρχίσαμε τις τροφές είναι τα πράγματα ζόρικα να διαχειριστείς δύο μικρά ταυτόχρονα, αλλά με θέληση και ηρεμία όλα γίνονται. Του αλλάζω πάνα και πάμε στο σαλόνι. Αυτή την ώρα θα φάμε όλοι το πρωινό μας.

Κατά τις 9.30 με 10.00 φτιάχνω την φρουτόκρεμα για το μωρό και δεκατιανό στη μικρή. Αφού γίνουν όλα αυτά, παίζω μαζί τους για να μη με ζαλίζουν με γκρίνια. Παίζω με τη μικρή και παράλληλα δίνω παιχνιδάκια στο μωρό…. Δίνω παιχνίδια στο μωρό παίζω με τη μικρή! Αφού παίξουμε κάνα μισάωρο αφήνω τη μικρή και συνεχίζει μόνη της. Δόξα το θεό από φαντασία έχει μπόλικη. Πάω το μικρό μια βολτίτσα αγκαλιά και έπειτα στην κούνια για νάνι. Γκρινιάζει για 3” και τελικά κοιμάται. Σε αυτό το διάστημα του ύπνου του θα μαγειρέψω για το μωρό, για μας και ταυτόχρονα θα καθαρίσω το νεροχύτη. Βάζω κατσαρόλα, βράζω κρέας, κόβω λαχανικά να είναι έτοιμα για να τα ρίξω μέσα όταν έρθει η ώρα, ταυτόχρονα προετοιμάζω ή μαγειρεύω το δικό μας φαγητό. Εάν η μικρή γκρινιάζει την παίρνω μαζί μου να με βλέπει και να βοηθάει. Αυτό της αρέσει πολύ και κάπως έτσι έχω εξασφαλίσει λίγη ώρα ακόμα για να τελειώσω. Αφού φτιάξουμε φαγητό θα ξυπνήσει το μωρό. Θα το πάρω και θα το ακουμπήσω στο καρεκλάκι του να παίξει.

Το μεσημεριανό

Κατά τη 13.00 με 14.00 τρώμε μεσημεριανό, αφήνω τη μικρή να φάει μόνη, ταΐζω το μικρό αλλά παράλληλα και τη μικρή γιατί μόνη τρώει 2 μπουκιές και το αφήνει και πάλι μπουκιά στο μωρό. Κατά τις 14.30 έχουμε τελειώσει με όλα αυτά. Πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό. Μετά  δεν κάνω τίποτα από δουλειές και ασχολούμαι με τα μικρά. Ή με κάνα πλυντήριο αν δεν έχω προλάβει το πρωί. Κατά τις 15.00 θα ξανά κοιμηθεί το μωρό.

Το βραδινό

Κατά τις 17.00 δίνω επιδόρπιο στη μικρή απογευματινό στο μικρό. Το ένα μετά το άλλο.. Μετά παιχνίδι πάλι. Κατά τις 19.00 κάνουμε τα μπάνια μας και 20.00 βάζω για ύπνο το μωρό. Φτιάχνω βραδινό και τρώμε. Στις 21.00 βάζω για ύπνο τη μικρή.Τελευταία δεν θέλει κανέναν άλλον μόνο τη μαμά. Ακολουθούμε τη ρουτίνα μας, λέμε την ιστορία που της αρέσει και ένα τραγουδάκι για να κοιμηθεί. Γύρω στις 21.30 με 22.00 έχω λίγο χρόνο να δω τον άντρα μου και να μην κάνω τίποτα. Στις 22.00 θα θηλάσω και θα ξανά κοιμίσω το μωρό, όπου θα ξυπνάει κάθε δίωρο περίπου! Αυτά τα ολίγα!

 

Η πιο δύσκολη περίοδος που περνάω είναι όταν το μωρό βρίσκεται σε άλμα, όταν βγάζει κανένα δόντι ή όταν κάτι τον ενοχλεί. Τότε είναι που χάνει το πρόγραμμα, δεν ξέρω τι θέλει, δεν ξέρω γιατί γκρινιάζει, θέλει όλο αγκαλιά και θηλασμό. Κατά τα άλλα γίνεται αυτό που περιέγραψα πιο πάνω. Κάθε εβδομάδα υπάρχει η μέρα που πάμε λαϊκή και σουπερμάρκετ εννοείται!

Όλα αυτά έχουν κάποιο νόημα

Πω πω Θεέ μου πώς την παλεύεις;;; Η ερώτηση που μου κάνουν συχνά τελευταία!

Πολλές φορές αισθάνομαι ότι για μένα δεν υπάρχει χρόνος. Προσπαθώ να χωρέσω κάτι δικό μου μέσα στη μέρα. Πολλές φορές εύχομαι να είχα κάποιον κοντά να αφήσω τα μικρά έστω μια ώρα, να βγω έξω με μια φίλη, να πάω για ψώνια, να νιώσω άνθρωπος. Τυχερές όσες το έχετε να το εκτιμάτε. Βέβαια, ο ρόλος μου τώρα είναι μεγαλύτερος, σημαντικότερος από αυτό. Είμαι μια μαμά και έχω ευθύνη για δύο ανθρώπους πέρα από τον εαυτό μου. Πρέπει να φροντίζω για το φαγητό τους, το ντύσιμό τους και την υγεία τους. Δεν μπορώ να κουραστώ. Δεν μπορώ να σταματήσω. Με χρειάζονται.

Τελικά, διαβάζοντας όλα αυτά νιώθω περήφανη για όσα κάνω. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορώ να τα κάνω όλα αυτά.. Έχω πει πολλές φορές ότι θα καταρρεύσω, αλλά να που είμαι εδώ πάλι δυνατή και συνεχίζω. Η αγάπη για αυτά τα πλάσματα εμφανίζει μια υπερδύναμη που έχουμε όλες μέσα μας, αλλά δεν την είχαμε μέχρι τώρα ανακαλύψει. Και συνεχίζω….

 

Καλή συνέχεια σε όλες τις μανούλες που παλεύουν.

 

 

 

* Οι συσκευές που μου έχουν λύσει τα χέρια είναι το πλυντήριο πιάτων και το στεγνωτήριο, με το οποίο αποφεύγω πολύ σίδερο. Έτσι, εξοικονομώ περισσότερο χρόνο για μένα και την οικογένειά μου. Α, ένα καλό μούλτι, που να λιώνει ικανοποιητικά τις τροφές του μωρού και μία εύχρηστη ηλεκτρική σκούπα! Εάν κάτι από αυτά σας δυσκολεύει μη διστάσετε να το αλλάξετε. Ακόμα και τα μικρά πράγματα σε αυτή την τρελή καθημερινότητα παίζουν ρόλο!

Κατηγορίες: Motherhood