“Ας μιλήσουμε”. Καλλιεργήστε τη σχέση σας για να κρατήσει για πάντα!

Σήμερα το διαζύγιο είναι ιδιαίτερα συχνό. Ασυμφωνία χαρακτήρων, ασυνεννοησία, εγωισμός οι κυρίαρχες αιτίες. Όλες αυτές σχεδόν πάντα συγκλίνουν σε μία: την αδυναμία να κουβεντιάσεις με τον άλλον γι’ αυτό που σε απασχολεί, χωρίς να φοβάσαι. Πολλοί είναι αυτοί που δεν μιλούν και κρατούν πράγματα μέσα τους. Πράγματα που τους τρώνε τα σωθικά, τους βασανίζουν ίσως για μια ζωή. Σίγουρα κάποια πράγματα δεν είναι για να τα μοιραστείς, όμως το να τα αφήνεις να μαζεύονται μέσα σου μπορεί να αποβεί μοιραίο. Κάποια στιγμή θα ξεσπάσεις και μπορεί να είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί, αλλά και η τελευταία. Τι έχω λοιπόν να σας προτείνω: καλλιεργήστε τη σχέση σας για να κρατήσει για πάντα!

Πώς θα το κάνω αυτό;

Μίλησέ του/της

Πρώτα από όλα μίλα! Δε χρειάζεται να είσαι καλός συζητητής για να κουβεντιάσεις. Χρειάζεται απλά να είσαι ο εαυτός σου και να έχεις αληθινά αισθήματα για τον άλλον. Αν με ρωτήσεις ούτε εγώ ανήκω σε αυτή την κατηγορία του καλού συζητητή ή έστω μέχρι τώρα. Σε αντίθεση με τον άντρα μου που μπορεί να μιλάει με τις ώρες για όλα. Η κουβέντα είναι το στοιχείο του. Εμένα η κουβέντα με κουράζει.Υπάρχουν όμως στιγμές που η συζήτηση χρειάζεται και μπορεί να σώσει καταστάσεις. Στιγμές όπως, όταν πρέπει να μιλήσεις με το σύντροφό σου για τα “θέματά” σας ή όταν περνάς κάποιο σοβαρό πρόβλημα ή όταν έχεις ανάγκη να πεις απλά πώς αισθάνεσαι.

Μην κλείνεσαι στον εαυτό σου

Η συζήτηση είναι για όλους και για όλα! Υπάρχουν άνθρωποι που κλείνονται εύκολα στον εαυτό τους, κλειδώνουν σε μια συμπεριφορά και απλά εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια συνεννόησης ή επικοινωνίας. Άλλοι από εγωισμό, άλλοι πιστεύοντας πως έτσι θα λήξει εκεί, άλλοι ότι ίσως έτσι θα περάσει, θα ξεχαστεί. Έλα όμως που αυτό φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα. Σχεδόν πάντα θα καταλήξεις σε καυγά, ειδικά αν ο άλλος έχει μάθει αλλιώς.

Υπολόγισε και τα συναισθήματα του άλλου

Δεν είναι καθόλου ωραίο το συναίσθημα. Ειδικά να νομίζεις ότι δεν ταιριάζεις. Ότι ο άλλος είναι τόσο διαφορετικός που δεν τον αντέχεις. Μήπως όμως δεν είναι έτσι; μήπως όλο αυτό δεν είναι επειδή δεν ταιριάζεις; μήπως πρέπει να επαναπροσδιορίσεις το πώς σκέφτεσαι; μήπως κάποιες στιγμές να αφήσεις τον εγωισμό και να μπεις στη θέση του άλλου; Ή ακόμα, μήπως να αρχίσεις να εκφράζεσαι; Δεν μπορεί ο άλλος να φανταστεί τι σκέφτεσαι εάν δεν του μιλήσεις. Όσο και να σε αγαπάει δεν θα σε καταλάβει. Μάλιστα μπορεί να σε παρεξηγήσει. Όλοι περνάμε τα ζόρια μας, όλοι είμαστε σε μια ένταση μέσα στη μέρα και το να φτάνεις σπίτι και να προσπαθείς να μαντέψεις τι συμβαίνει και ο/η σύντροφός σου έχει ακεφιές δεν είναι και το καλύτερο. Ο πιο εύκολος και ανώδυνος τρόπος για να πεις κάτι είναι να τον καλωσορίσεις με χαμόγελο και να τον ενημερώσεις όμορφα για ό,τι σε απασχολεί. Με ηρεμία, κατανόηση και κυρίως αγάπη λύνονται όλα.

Γιατί να μη χωρίσω; 

Η ιερότητα του γάμου

Μια σχέση εύκολα μπορεί να καταλήξει στο κενό. Χρειάζεται πολύ κόπο, πολύ κουβέντα, πολύ διαβεβαίωση, πολύ υπομονή για να δυναμώσει. Έχω δει ζευγάρια πολύ αγαπημένα να χωρίζουν. Το πιο εύκολο εάν διαφωνήσεις είναι να χωρίσεις ε; να μη θιχτεί και πουθενά ο εγωισμός σου και να μη κουραστείς να προσπαθείς, να μην πονέσεις να αλλάξεις. Αλήθεια γιατί όχι; Θα σου πω γιατί όχι. Γιατί ο δεσμός του γάμου είναι κάτι ιερό! Όσο και αν δεν πιστεύεις στο Θεό είναι κάτι που Εκείνος θέσπισε για το ζεύγος από καταβολής κόσμου. Εάν έχεις κάνει θρησκευτικό γάμο σίγουρα θα γνωρίζεις ότι γίνεται μπροστά στο Θεό. Εκεί δίνονται υποσχέσεις που πρέπει να κρατηθούν και πρέπει κάπως να τον κρατήσεις. Είναι ευθύνη σου από τη στιγμή που διαλέγεις τον/την σύντροφό σου να βρεις τη λύση.

Με θέλει ακόμα;

Είναι σημαντικό, επίσης, να θυμάσαι ότι για να κρατηθεί μια σχέση πρέπει να έχουν διάθεση και οι δύο, να προσπαθούν και οι δύο. Εάν αυτό δε συμβαίνει, πρέπει να ζητήσεις βοήθεια για το πώς θα χειριστείς το θέμα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ενδεχομένως μπορούν να βοηθήσουν: ειδικοί ψυχολόγοι και σύμβουλοι γάμου, πνευματικοί αλλά και έμπιστοι κοντινοί. Ο καθένας επιλέγει για τον εαυτό του. Φυσικά και σε αυτούς πρέπει να μιλήσεις. Σίγουρα υπάρχουν και καταστάσεις που είναι μη αναστρέψιμες που δεν επιδέχονται βελτίωση. Και για αυτές όμως πρέπει να μιλήσεις! Ότι και αν περνάς δεν πρέπει να το περνάς μόνος /μόνη σου.

Καλλιεργήστε τη σχέση σας από σήμερα κι όλας

Μη χάνεις άλλο χρόνο. Ξεκίνα να μιλάς! Θα είναι δύσκολο στην αρχή. Μπορεί να πεις μόνο δύο φράσεις. Μετά οι δύο φράσεις θα γίνουν τέσσερις και οι τέσσερις έξι. Είναι λυτρωτικό. Θα δεις πόσο θα ανακουφίζει κάθε φορά που το βγάζεις από μέσα σου. Και ας μην αρέσει στον άλλον. Εάν εξηγήσεις με όμορφο τρόπο, ο άλλος θα καταλάβει. Εάν σε νοιάζεται θα καταλάβει. Αυτός που αγαπάει δεν επιμένει στο δικό του, δεν αυθαδιάζει, σε λογαριάζει.

Κάλεσε τον/την σε ένα όμορφο δείπνο και συζητήστε, πείτε τα παράπονά σας ο ένας στον άλλον πείτε όμως και τι σας αρέσει από αυτά που κάνει. Αναφέρετε τα καλά, αλλά μιλήστε ήπια και για ότι δε σας αρέσει. Κάντε το αυτό μια φορά το χρόνο αρχικά και θα δείτε πως θα βελτιώνει συνεχώς τη σχέση σας. Κάποιες φορές μπορεί να καταλήξει σε καυγά, αλλά με τον καιρό αυτό θα αλλάζει. Αν το καθιερώσετε θα συνηθίσετε σε αυτό και δε θα μαλώνετε. Θα γνωρίζεστε καλύτερα μέρα με τη μέρα και θα εκφράζεστε άνετα για όλα.

Καλλιεργήστε τη σχέση σας σιγά σιγά με αγάπη και συμπαράσταση. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας με τον σύντροφό μας. Να τον γνωρίσουμε καλά και να είμαστε ενωμένοι. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα υπάρχει διαφωνία ή θυμός ποτέ πια! Όλα αυτά θέλουν δουλειά και από τους δύο. Θέλει δουλειά…. όμως ο καρπός που θα θερίσεις είναι καλός.

Θα δεις αποτέλεσμα

Όλα αυτά δεν τα γράφω για να τα γράψω. Είναι δοκιμασμένα και λειτουργούν. Είναι κάτι που κάνουμε κι εμείς με τον σύντροφό μου και βλέπουμε αποτέλεσμα. Φυσικά, όπως προείπα, πρέπει να υπάρχει θέληση και από τους δύο για βελτίωση. Αυτό είναι κάτι που εύχομαι να πετύχω και με τα παιδιά μου. Να μεγαλώνουμε μαζί και να γνωριζόμαστε. Να μην ντρέπονται να μιλήσουν, να μην φοβούνται να πούνε κάτι που τους συνέβη. Να ξέρω τι νιώθουν και να είμαι εκεί δίπλα τους με αγάπη, όπως στάθηκε για μένα ο σύζυγος μου. Βράχος υπομονής, αγάπης και στοργής. Αυτό πρέπει όλοι να δείχνουμε σε όσους αγαπάμε. Αυτό χρειάζονται! 🙂

Μείνετε ενωμένοι και αγαπημένοι.

Καλή εβδομάδα

 

Η πρόκληση της εβδομάδας: Οργάνωσε ένα δείπνο μόνο για σένα και τον/την σύντροφό σου και μιλήστε ο ένας στον άλλον. Για εκείνα που θαυμάζεις και για εκείνα που σε ενοχλούν. Για όλα. Για εσένα. Εάν χρειαστεί να διαφωνήσετε κάντε το με σεβασμό! Καλή τύχη!